Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Soil acidification as a limiting factor to agricultural production in the Municipality of Ljubovija

dc.creatorČakmak, Dragan
dc.creatorSikirić, Biljana
dc.creatorBeloica, Jelena
dc.creatorBelanović Simić, Snežana
dc.creatorPerović, Veljko
dc.creatorMrvić, Vesna
dc.creatorSaljnikov, Elmira
dc.date.accessioned2024-12-20T12:48:40Z
dc.date.available2024-12-20T12:48:40Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0353-4537
dc.identifier.urihttps://omorika.sfb.bg.ac.rs/handle/123456789/592
dc.description.abstractProces acidifikacije zemljišta podrazumeva, pre svega, smanjenje pH vrednosti zemljišnog rastvora. Može biti rezultat sporih dugogodišnjih, prirodnih procesa ili znatno ubrzan, kao rezultat kombinacije prirodnih procesa i antropogenog uticaja. Acidifikacija predstavlja veoma značajan faktor trajne degradacije plodnosti zemljišta, kao najvažnijeg i teško obnovljivog prirodnog resursa. Proučavanja osetljivosti zemljišta na proces acidifikacije su vršena na području Opštine Ljubovija, primenom tri metoda. Definisanje stepena osetljivosti zemljišta na proces acidifikacije omogućava pravovremene aktivnosti u smanjenju opšte kiselosti zemljišta. Upravljanje poljoprivrednim zemljišnim prostorom, na izdvojenim površinama, potrebno je usmeriti na izbalansiranu primenu đubriva kao i agrotehnike, uz adekvatan izbor zasada/useva radi postizanja optimalnog korišćenja potencijala zemljišta i održive plodnosti.sr
dc.description.abstractThe process of soil acidification means, above all, a reduction of soil solution pH. It can be the result of slow, years-long natural process or considerably accelerated due to a combination of natural processes and anthropogenic influences. Acidification is a very important factor in the permanent degradation of the fertility of soil, as the most important and hardly renewable natural resource. Studies on soil susceptibility to the process of acidification were carried out in the Municipality of Ljubovija, using three methods. Defining of the degree of soil susceptibility to the process of acidification allows timely activities aimed at the reduction of overall soil acidity. Management of agricultural land, in isolated areas, must be focused on a balanced use of fertilizers and agro technical measures, using proper planting /crops to achieve the optimum use of resources and sustainable soil fertility.en
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Šumarski fakultet, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceGlasnik Šumarskog fakulteta
dc.subjectstepen osetljivostisr
dc.subjectpoljoprivredno zemljištesr
dc.subjectOpština Ljubovijasr
dc.subjectacidifikacija zemljištasr
dc.subjectthe Municipality Ljubovijaen
dc.subjectthe degree of susceptibilityen
dc.subjectsoil acidificationen
dc.subjectagricultural landen
dc.titleAcidifikacija zemljišta kao limitirajući faktor poljoprivredne proizvodnje Opštine Ljubovijasr
dc.titleSoil acidification as a limiting factor to agricultural production in the Municipality of Ljubovijaen
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage62
dc.citation.issue109
dc.citation.other(109): 49-62
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage49
dc.identifier.doi10.2298/gsf1409049c
dc.identifier.fulltextomorika.sfb.bg.ac.rs/bitstream/id/791/589.pdf
dc.identifier.rcubconv_403
dc.type.versionpublishedVersion


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu