Acidifikacija zemljišta kao limitirajući faktor poljoprivredne proizvodnje Opštine Ljubovija
Soil acidification as a limiting factor to agricultural production in the Municipality of Ljubovija
dc.creator | Čakmak, Dragan | |
dc.creator | Sikirić, Biljana | |
dc.creator | Beloica, Jelena | |
dc.creator | Belanović Simić, Snežana | |
dc.creator | Perović, Veljko | |
dc.creator | Mrvić, Vesna | |
dc.creator | Saljnikov, Elmira | |
dc.date.accessioned | 2024-12-20T12:48:40Z | |
dc.date.available | 2024-12-20T12:48:40Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.issn | 0353-4537 | |
dc.identifier.uri | https://omorika.sfb.bg.ac.rs/handle/123456789/592 | |
dc.description.abstract | Proces acidifikacije zemljišta podrazumeva, pre svega, smanjenje pH vrednosti zemljišnog rastvora. Može biti rezultat sporih dugogodišnjih, prirodnih procesa ili znatno ubrzan, kao rezultat kombinacije prirodnih procesa i antropogenog uticaja. Acidifikacija predstavlja veoma značajan faktor trajne degradacije plodnosti zemljišta, kao najvažnijeg i teško obnovljivog prirodnog resursa. Proučavanja osetljivosti zemljišta na proces acidifikacije su vršena na području Opštine Ljubovija, primenom tri metoda. Definisanje stepena osetljivosti zemljišta na proces acidifikacije omogućava pravovremene aktivnosti u smanjenju opšte kiselosti zemljišta. Upravljanje poljoprivrednim zemljišnim prostorom, na izdvojenim površinama, potrebno je usmeriti na izbalansiranu primenu đubriva kao i agrotehnike, uz adekvatan izbor zasada/useva radi postizanja optimalnog korišćenja potencijala zemljišta i održive plodnosti. | sr |
dc.description.abstract | The process of soil acidification means, above all, a reduction of soil solution pH. It can be the result of slow, years-long natural process or considerably accelerated due to a combination of natural processes and anthropogenic influences. Acidification is a very important factor in the permanent degradation of the fertility of soil, as the most important and hardly renewable natural resource. Studies on soil susceptibility to the process of acidification were carried out in the Municipality of Ljubovija, using three methods. Defining of the degree of soil susceptibility to the process of acidification allows timely activities aimed at the reduction of overall soil acidity. Management of agricultural land, in isolated areas, must be focused on a balanced use of fertilizers and agro technical measures, using proper planting /crops to achieve the optimum use of resources and sustainable soil fertility. | en |
dc.publisher | Univerzitet u Beogradu - Šumarski fakultet, Beograd | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Glasnik Šumarskog fakulteta | |
dc.subject | stepen osetljivosti | sr |
dc.subject | poljoprivredno zemljište | sr |
dc.subject | Opština Ljubovija | sr |
dc.subject | acidifikacija zemljišta | sr |
dc.subject | the Municipality Ljubovija | en |
dc.subject | the degree of susceptibility | en |
dc.subject | soil acidification | en |
dc.subject | agricultural land | en |
dc.title | Acidifikacija zemljišta kao limitirajući faktor poljoprivredne proizvodnje Opštine Ljubovija | sr |
dc.title | Soil acidification as a limiting factor to agricultural production in the Municipality of Ljubovija | en |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY | |
dc.citation.epage | 62 | |
dc.citation.issue | 109 | |
dc.citation.other | (109): 49-62 | |
dc.citation.rank | M51 | |
dc.citation.spage | 49 | |
dc.identifier.doi | 10.2298/gsf1409049c | |
dc.identifier.fulltext | omorika.sfb.bg.ac.rs/bitstream/id/791/589.pdf | |
dc.identifier.rcub | conv_403 | |
dc.type.version | publishedVersion |