Uticaj različitih elemenata veze na kvalitet trpezarijskih stolica
Influence of different joints on quality of dining chairs
Abstract
Kvalitet proizvoda predstavlja jedan od ključnih ciljeva svake savremeno organizovane proizvodnje, što ga svrstava u grupu osnovnih izlaznih karakteristika proizvodnog procesa. Prema nacionalnom standardu ocena kvaliteta nameštaja se donosi na osnovu ispitivanja karakteristika kvaliteta koje su podeljene u četiri grupe uslova: funkcionalnost (funkcionalne mere i stabilnost), izdržljivost, otpornost površina i kvalitet materijala i tačnost izrade. U ovom radu ispitan je kvalitet trpezarijske stolice pri čemu su korišćeni različiti elementi veze i dati su predlozi za poboljšanje konstrukcije. Dve grupe stolica su izrađene uz pomoć montažno-demontažnih spojeva, dok je jedna grupa uzoraka spajana pomoću stolarskih spojeva uz upotrebu lepka.
Products quality presents one of the main causes of every contemporary organized production, which includes it, in group of basic exit characteristics. According to national standard, quality mark is based on testing of its quality characteristics. A characteristic of quality has been divided into four groups of demands: functionality (functional dimensions and stability tests), rigidity, surface rigidity, quality of materials and work piece accuracy. Dining chair has been investigated by use of different wood joints, and some remarks on construction has been given. Two groups of investigated chairs has been mounted by use of metal fittings, and one group has been connected with wood dowels by use of PVA wood glue.
Keywords:
stolica / kvalitet / konstrukcija / element veze / wood joints / quality / construction / chairSource:
Glasnik Šumarskog fakulteta, 2008, 97, 235-247Publisher:
- Univerzitet u Beogradu - Šumarski fakultet, Beograd
Funding / projects:
- Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. 24/540/7124137
Collections
Institution/Community
Šumarski fakultetTY - JOUR AU - Skakić, Dušan AU - Džinčić, Igor AU - Nestorović, Biserka AU - Palija, Tanja PY - 2008 UR - https://omorika.sfb.bg.ac.rs/handle/123456789/236 AB - Kvalitet proizvoda predstavlja jedan od ključnih ciljeva svake savremeno organizovane proizvodnje, što ga svrstava u grupu osnovnih izlaznih karakteristika proizvodnog procesa. Prema nacionalnom standardu ocena kvaliteta nameštaja se donosi na osnovu ispitivanja karakteristika kvaliteta koje su podeljene u četiri grupe uslova: funkcionalnost (funkcionalne mere i stabilnost), izdržljivost, otpornost površina i kvalitet materijala i tačnost izrade. U ovom radu ispitan je kvalitet trpezarijske stolice pri čemu su korišćeni različiti elementi veze i dati su predlozi za poboljšanje konstrukcije. Dve grupe stolica su izrađene uz pomoć montažno-demontažnih spojeva, dok je jedna grupa uzoraka spajana pomoću stolarskih spojeva uz upotrebu lepka. AB - Products quality presents one of the main causes of every contemporary organized production, which includes it, in group of basic exit characteristics. According to national standard, quality mark is based on testing of its quality characteristics. A characteristic of quality has been divided into four groups of demands: functionality (functional dimensions and stability tests), rigidity, surface rigidity, quality of materials and work piece accuracy. Dining chair has been investigated by use of different wood joints, and some remarks on construction has been given. Two groups of investigated chairs has been mounted by use of metal fittings, and one group has been connected with wood dowels by use of PVA wood glue. PB - Univerzitet u Beogradu - Šumarski fakultet, Beograd T2 - Glasnik Šumarskog fakulteta T1 - Uticaj različitih elemenata veze na kvalitet trpezarijskih stolica T1 - Influence of different joints on quality of dining chairs EP - 247 IS - 97 SP - 235 DO - 10.2298/GSF0897235S UR - conv_277 ER -
@article{ author = "Skakić, Dušan and Džinčić, Igor and Nestorović, Biserka and Palija, Tanja", year = "2008", abstract = "Kvalitet proizvoda predstavlja jedan od ključnih ciljeva svake savremeno organizovane proizvodnje, što ga svrstava u grupu osnovnih izlaznih karakteristika proizvodnog procesa. Prema nacionalnom standardu ocena kvaliteta nameštaja se donosi na osnovu ispitivanja karakteristika kvaliteta koje su podeljene u četiri grupe uslova: funkcionalnost (funkcionalne mere i stabilnost), izdržljivost, otpornost površina i kvalitet materijala i tačnost izrade. U ovom radu ispitan je kvalitet trpezarijske stolice pri čemu su korišćeni različiti elementi veze i dati su predlozi za poboljšanje konstrukcije. Dve grupe stolica su izrađene uz pomoć montažno-demontažnih spojeva, dok je jedna grupa uzoraka spajana pomoću stolarskih spojeva uz upotrebu lepka., Products quality presents one of the main causes of every contemporary organized production, which includes it, in group of basic exit characteristics. According to national standard, quality mark is based on testing of its quality characteristics. A characteristic of quality has been divided into four groups of demands: functionality (functional dimensions and stability tests), rigidity, surface rigidity, quality of materials and work piece accuracy. Dining chair has been investigated by use of different wood joints, and some remarks on construction has been given. Two groups of investigated chairs has been mounted by use of metal fittings, and one group has been connected with wood dowels by use of PVA wood glue.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Šumarski fakultet, Beograd", journal = "Glasnik Šumarskog fakulteta", title = "Uticaj različitih elemenata veze na kvalitet trpezarijskih stolica, Influence of different joints on quality of dining chairs", pages = "247-235", number = "97", doi = "10.2298/GSF0897235S", url = "conv_277" }
Skakić, D., Džinčić, I., Nestorović, B.,& Palija, T.. (2008). Uticaj različitih elemenata veze na kvalitet trpezarijskih stolica. in Glasnik Šumarskog fakulteta Univerzitet u Beogradu - Šumarski fakultet, Beograd.(97), 235-247. https://doi.org/10.2298/GSF0897235S conv_277
Skakić D, Džinčić I, Nestorović B, Palija T. Uticaj različitih elemenata veze na kvalitet trpezarijskih stolica. in Glasnik Šumarskog fakulteta. 2008;(97):235-247. doi:10.2298/GSF0897235S conv_277 .
Skakić, Dušan, Džinčić, Igor, Nestorović, Biserka, Palija, Tanja, "Uticaj različitih elemenata veze na kvalitet trpezarijskih stolica" in Glasnik Šumarskog fakulteta, no. 97 (2008):235-247, https://doi.org/10.2298/GSF0897235S ., conv_277 .